Ekskurzije

i putovanja!

Doček Nove 2017. godine u Beogradu

Doček Nove godine 2017

Na sajtu Doček Nove godine 2017 možete naći, pored naše i sve novogodišnje ponude, klubovi i splavovi, kafane i restorani.

Nova godina 2017. Beograd

Španija: Barselona

Grb BarseloneBarselona je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije i istoimene provincije Barselona na severoistoku Španije. Nalazi se na obalama Mediterana na nekih 120 kilometara od Pirineja i granice sa Francuskom, u dolini koja je okružena morem na istoku, planinskim vencem Sijera de Koljserola (katal. Sierra de Collserola) na zapadu, na jugu rekom Ljobregat, a na severu rekom Besos.

Prema poslednjem izveštaju španskog Zavoda za statistiku iz 2006. godine, sam grad Barselona broji 1.605.602 stanovnika. Barselona sa okolinom broji 3.161.081 stanovnika i ima površinu od 633 km².

Barselona je jedan od glavnih evropskih ekonomskih centara, sa jednom od glavnih mediteranskih luka a aerodrom u Barseloni je drugi po veličini u Španiji. Grad je takođe i bitna turistička destinacija i ima veoma bogato kulturno i istorijsko nasleđe, od kojih se posebno ističu arhitektonska dela Antonija Gaudija (katal. Antoni Gaudí) i Ljuisa Domeneka i Muntanera (katal. Lluís Domènech i Montaner) od kojih je UNESKO mnog proglasio svetskom baštinom.

Barselona je bila domaćin važnim svetskim događajima koji su doprineli tome da postane veoma poznat i posećen grad. Najbitniji su Svetska izložba 1888. i 1929. godine, Letnje olimpijske igre 1992. godine, i Forum Kultura 2004.

 


Turizam

Barselona nudi mogućnosti posetiocu da peške obilazi delove grada koji su od turističkog značaja, kao što su ostaci rimske kulture, srednjovekovni grad i četrvrti katalonskog modernizma. Karakteristična je urbanistička podela na blokove i dugačke avenije koje spajaju krajeve samoga grada. Najduža ulica je avenija Dijagonala koja preseca grad od severozapada pa sve do obale mora na jugoistoku.

Barselona

Arhitektura

Barselona je poznata kao metropola modernizma. Grad u kojem je živeo i radio arhitekta Antoni Gaudi, sadrži i njegova najreprezentativnija dela, koja godišnje privlače milione turista iz celog svijeta. Najpoznatije delo arhitekte i ujedno najposećeniji arhitektonski objekat u Španiji je katedrala Sagrada Familija (Sveta porodica), koja je ostala nezavršena posle njegove smrti i još uvek se gradi. Predviđa se da će biti završena oko 2020 godine. Druga poznata dela arhitekte su kompleks Park Guelj, gde je arhitekta i živeo poslednjih dvadeset godina svoga života, kuća Mila (katal. Casa Milà), poznatija pod imenom Pedrera i kuća Batljo (katal. Casa Batlló). Osim dela arhitekte Gaudija, tu su još i drugi biseri katalonskog modernizma kao što je bolnica San Pau i Palata katalonske muzike (katal. Palau de la música catalana), arhitekte Ljuisa Domeneka i Muntanera.

Osim modernizma, možemo sresti i istaknuta dela drugih istorijskih perioda. Iz srednjovekovnog perioda vredno je istaknuti dela gotike, koja su prisutna u starom gradu i po kojima je i cela jedna četvrt dobila ime, Gotički kvart (katal. barrio gótico). Njemu pripadaju katedrala Santa Eulalija, bazilika Santa Marija del Mar (karakteristična po harmoniji i čistoći forme) i crkva Santa Marija del Pi koja se nalazi na istoimenom trgu (Plasa del Pi).
Barselona1
Iz savremene arhitekture treba naročito istaknuti nemački paviljon (Paveljon aleman), nemačkog arhitekte i dizajnera Ludviga Misa van der Roea, koji je konstruisan 1929. godine u svrhu internacionalne izložbe, svetskog događaja čiji je domaćin te godine bila Barselona. Tu su još i Zadužbina (fondacija) Đoana Miroa i Paviljon Republike (1937) katalonskog arhitekte Đuzepa Ljuisa Serta i Muzej savremene umetnosti Barselone (skraćeno, MAKBA), američkog arhitekte Ričarda Mejera.

 

Mapa Barselone

 


View Larger Map

 

Antonio Gaudi

Antoni Gaudi bio je katalonski arhitekta poznat po svom jedinstvenom stilu i izuzetno individualističkom dizajnu. Na engleskom i španskom, a često i na srpskom, njegovo ime navode kao Antonio Gaudi.

Gaudi je rođen u malom gradiću Reus, provincija Taragona, (Španija). Oko njegovog mesta rođenja danas se nadmeću gradići Riudoms i Reus, iako većina njegovih biografa smatra da se rodio u Reusu. Roditelji su mu bili Fransesk Gaudi Sera i Antonija Kornet Bertran.

Gaudi je studirao arhitekturu na Višoj tehničkoj školi arhitekture (šp. La Escuela Técnica Superior de Arquitectura) u Barseloni od 1873. do 1877. Zbog nedostatka novca, uporedo sa studijama, radi kao tehnički crtač i ponekad kao dizajner namještaja. Pošto je te poslove odlično radio, za različite projekte ga primaju dvojica poznatih katalonskih arhitekata, Đuzep Fontsere i Đoan Martorelj.

Diplomirao je u 26 godini, i na početku u profesiji radio kao dizajner interijera i dekorator. Jedna od vitrina koju je dizajnirao za poznato obdanište, Kasa Kornelja (katal. Casa Cornellà) u Barseloni, bila je izabrana za Univerzalnu izložbu u Parizu, 1878. godine. Taj čin pravi zaokret u profesionalnom i privatnom životu mladog Gaudija. Eusebi Guelj, jedan od uvaženih poslodavaca tekstilne industrije u Kataloniji, bio je impresioniran elegancijom i modernim stilom te vitrine, te je postao Gaudijev glavni klijent i mecena, po kome će kasnije dobiti ime i Park Guelj. U kasnijim godinama se posvetio isključivo izgradnji svog remek-dela — katedrale Sagrada Familija (Sveta porodica).

Dana 7. juna 1926. godine, Antonija Gaudija je pregazio tramvaj. Zbog zapuštenog izgleda i praznih džepova taksisti su odbili da ga voze u bolnicu bojeći se da neće moći da im plati vožnju. Niko nije prepoznao poznatog barselonskog arhitektu, dok ga prijatelji nisu pronašli sledećeg dana u bolnici za siromašne. Kada su hteli da ga premeste u bolju bolnicu on je to odbio. Umro je dva dana kasnije, ožaljen od cele Barselone.

Gaudijev stvaralački čin zadivljuje. U istoriskom svrstavanju njegovog dela u vreme eklektičke arhitekture i istorizma nastaje i narasta njegova težnja za originalnošću, njegov do sada čini se nedocenjan odnos ka naučnom istraživanju, ka psihologiji, skulpturi i slikarstvu. Privlači i svojim traganjem smisla stila, dakle ka osnovnom principu arhitektonskog rada. Gaudi će pripomenuti graditelje velikih stilova, koji su tragali za lepotama u nepoznato.

 

Sagrada Familia

Sagrada familija (katalonski/španski: La Sagrada Família) ili Sveta porodica je crkva u izgradnji koje se nalazi u Barseloni, Katalonija, Španija, remek-delo Antoni Gaudija.
Barselona2
To je katolička bazilika napravljena u gotskom stilu. Crkvu je počeo da gradi arhitekta Fransesk de Paula del Viljar (Francesc de Paula del Villar), da bi 1882. godine projekat preuzeo i u potpunosti promenio Gaudi. U to vreme lokacija na kojoj je počela izgradnja je bila 1,5 km udaljena od Barselone.

Gaudi je na projektu radio 40 godina, od toga poslednjih 15 je radio isključivo na tom projektu.

Gaudi je umro 1926. godine, a na crkvi je nastavljen rad do današnjih dana. Po sadašnjim predviđanjima trebala bi da bude završena do 2022. godine. Većina Gaudijevih skica i projekata crkve je uništena za vreme Španskog građanskog rata.

Sagrada Familija je uvršćena na listu UNESKO-ve Svetske baštine.

Prema španskim novinama, Sagrada Familija je sa 2,26 miliona posetilaca u 2004. godini najposećenija turistička atrakcija u Španiji ispred madridskog muzeja Prada i grada Alhambre, prestonice mavarske (arapske) države.

 

Park Guelj

Park Guelj (originalno Park Güell) je park sa arhitektonskim elementima koji se nalazi na brdu El Karmel u Barseloni.
Barselona
Park je prvobitno bio deo komercijalno neuspešne stambene zone – ideja grofa Eusebija de Guelja. Inspirisan je britanskim parkovima i zbog toga je dobio englesko ime park. Kasnije je pretvoren u gradski vrt. Do njega se dolazi iz podnožja, iako su stanice na izvesnoj udaljenosti, redovnim autobusima ili turističkim autobusima. Dok je ulaz u park slobodan, ulaz u Gaudijevu kuću, u kojoj se nalazi nameštaj koji je on dizajnirao, se plaća.
Barselona
Projekat parka izradio je arhitekta Gaudi u svom prepoznatljivoom stilu. Talasasti oblici, slični lavi, na mestima sličnim drveću ili u obliku dorskih stubova ili stalaktita, ponekad su izdašno ukrašeni mozaicima od polomljenih keramičkih pločica, posebna tehnika korišćena prevashodno u katalonskom modernizmu,trenkadis. Predeo parka je u saglasju sa prirodnim terenom; strme padine i grebeni su ostali, s krivudaim puteljcima, usecima i pećinama koje su dodate prirodnom ambijentu.

Iako zvuči neobično, park je vešto projektovan da bi omogućio mir i spokoj koji se od parka očekuje. Zgrade, iako vrlo originalne i upečatljive, relativno su neupadljive, kada se uzmu u obzir druge građevine koje je Gaudi projektovao. Imaju krovove fantastičnih oblika s neobičnim vrhovima. Ključno mesto u parku je glavna terasa, okružena dugom klupom u obliku morske zmije. Gaudi je upotrebio nagog čoveka, koji sedi u glini, da bi projektovao klupu. Krivine stvaraju veći broj enklava, koje stvaraju atmosferu druženja.
Barselona
Veliki prolaz na najvišoj tački parka nudi najbolji pogled na Barselonu. S njega se pruža panorama grada, sa Sagrada familijom i brdom Monžuik u daljini.

 

Kako doći do Barselone?

Do Barselone možete stići preko programa krstarenja mediteranom i mediteranskih tura.

 

Barselona uživo

 

 

 

Metro u Barseloni

Barselona ima metro koji je moderan i redovan. Sa njim se za vrlo kratko vreme mozete prebaciti sa jednog kraja grada na drugi. Metro stanice su lako uočljive, jer su obeležene visokim znakom na kojima je ispisano crveno slovo M. Karta za jednu voznju kosta 1.3 EURO, a možete je kupiti na svakoj metro stanici. Vrlo je jednostavan za korišćenje, čak i za one koji se po prvi put voze. Tokom vožnje je na nekoliko tabli jasno označeno koje stanice su prošle, koja je stanica sledeća, kao i koje su stanice kroz koje ce se još proći. Na nekim metro stanicama možete menjati linije i to će vam se to računati kao jedna vožnja sve dok ne napustite stanicu. Ukoliko planirate da metro koristite više puta onda bi bilo dobro da uzmeta tzv. T10 kartu koja služi za 10 vožnji i koja kosta 7.2 EURA. Sa ovom kartom možete koristiti metro, gradski prevoz (tramvaje i buseve), kao i RENFE vozove u gradskoj zoni (ukupno 10 vožnji).

 

Mapa metroa u Barseloni

Barselona metro

Podeli sa prijateljima

| Još

Učlani se!

Učlani se i postani deo naše zajednice. Napiši svoj putopis ili učestvuj na forumu.


Username:

Password:

Remember meLost Password?

Register now!