Ekskurzije

i putovanja!

Doček Nove 2017. godine u Beogradu

Doček Nove godine 2017

Na sajtu Doček Nove godine 2017 možete naći, pored naše i sve novogodišnje ponude, klubovi i splavovi, kafane i restorani.

Nova godina 2017. Beograd

Šta poneti na put?

Odeća i obuća

Odeća i obuća uglavnom zauzimaju najviše mesta u vašem prtljagu. Stoga, u zavisnosti od doba godine kada se putuje ponesite i optimalan broj toplih stvari. Ako putujete u proleće ili leto ponesite najviše dva duksa za slučaj da zahladni ili padne kiša. Najlonska kabanica je nezamenljiva i može se lako naći svuda. Ona je lagana i ne zauzima puno mesta u koferu.

Ne preterujte sa pantalonama. Dva para farmerki ili pantalona je sasvim dovoljno. Ako putujete u proleće ili leto, dva para suknji za devojke i bermuda za muškarce je više nego dovoljno.

Ne zaboravite da uvek možete poneti ili kupiti malo praška za veš i oprati nešto od stvari.

Pošto veći broj hotela ima bazen, a i dosta mesta u koja ćete biti smešteni su i na obali, ponesite i opremu za kupanje, što znači kupaće gaće i peškir.

Ponesite najviše dva para obuće. Naravno pride ponesite i papuče za hotel ili bazen.

Apoteka

Obavezno ponesite hanzaplast, nešto protiv bolova i temperature, tablete za poboljšanje probave i neki antibiotik (u slučaju upale npr. zuba).

Na putu su česti i padovi imuniteta zbog male količine sna i ludog provoda, zato jedite što više voća, ali ponesite i vitamin c u tabletama.

Opšti saveti

Pošto ćete veliki deo putovanja provesti hodajući i obilazeći znamenitosti, ne zaboravite zaštitnu kremu protiv štetnog uticaja sunca.

Nikada ne nosite dokumenta, telefone ili bilo šta važno u džepovima od jakne, ili torbi. Nabavite torbice koje se nose ispod garderobe za dokumenta i pare, a sve ostalo važno nosite u rančevima za putovanja. Oni su napravljeni tako da ih je nemoguće otvoriti dok su vam na leđima.

Napravite više kopija dokumenata pasoša, lične karte, kreditnih kartica i karata. Po jednu kopiju nosite sa sobom, a jednu ostavite u sobi.

Ukoliko vam se desi da vam ukradu mobilni telefon, lista sa svim važnim telefonima je presudna: prijatelja, prijatelja sa putovanja, telefon vodiča, agencije, ambasade ili zdravstvenog osiguranja.

Nikada nemojte nositi sav novac koji imate sa sobom. Rasporedite ga po torbama, džepovima, hotelskoj sobi.

U nekim evropskim gradovima tako ćete teško pronaći nešto za jelo na ulici posle devet uveče. Zato uvek uz sebe nosite malo hrane i vodu. Kikiriki i čokoladica su uvek dobra ideja. Uvek imajte i dodatnu garderobu sa sobom pošto vam je lokalna klima nepoznata.

Uplatite putno zdravstveno osiguranje jer za desetak dana boravka u zemljama EU košta oko 2000 dinara, što je mali trošak, a može vam itekako značiti.

Dobar deo puta će se odvijati u autobusu, zato obavezno ponesite jastuče na naduvavanje, tanko ćebe i mp3 plejer. Imajte na umu da noći svuda mogu biti hladne, čak i leti, pogotovu kada prelazite preko obronaka planina. Zato pri sebi uvek imajte duks. Putujte u trenerci i u laganoj obući.

Podeli sa prijateljima

| Još

Učlani se!

Učlani se i postani deo naše zajednice. Napiši svoj putopis ili učestvuj na forumu.


Username:

Password:

Remember meLost Password?

Register now!